Nieuws

Expert dieptereiniging keukens

Expert Dieptereiniging Rob van Rhee

Voorman dieptereiniging Rob van Rhee: ,,Als je kwaliteit levert, komen de klanten vanzelf’’

Rob van Rhee uit Lelystad is expert als het gaat om dieptereiniging keukens en sanitair. Hij zit al 22 jaar in het vak, waarvan 20 jaar als voorman. 13 september 2011 kwam hij het team van AB Dienstverlening versterken. Met zijn kennis en ervaring is Rob (64) als voorman dieptereiniging keukens een belangrijke schakel tussen klant, kantoor en personeel.

Dieptereiniging keukens

,,Als AB Dienstverlening zijn wij gespecialiseerd in dieptereining van keukens. We zijn daar een meester in en volgens Peter de beste van Nederland. Het is echt een specifiek vak, dat je moet leren in de praktijk. Mensen hebben vaak geen voorstelling van wat het
inhoudt. Waar het schoonmaakwerk stopt, gaan wij verder. We ontkalken ontvetten en ontsmetten: we halen het vuil uit het materiaal.

Sommige keukens zijn zo vervuild dat ze met een lichte ontvetter niet schoon te krijgen zijn. Wij gebruiken een zware ontvetter en reinigen met zuren en chemicaliën. Je moet heel goed weten hoe je daar mee om moet gaan, want het is best gevaarlijk spul wat schade en letsel kan veroorzaken. Nieuwe medewerkers bij ons krijgen dat heel goed uitgelegd.”

Toename dieptereiniging keukens

Rob ziet dat het aandeel van dieptereiniging keukens enorm is toegenomen in de afgelopen jaren. ,,Toen ik hier kwam ging het om 1-3 keukens per maand, want vaak werden keukens gereinigd door eigen mensen van de cateraar. Als je bij een keuken komt die jaren geen dieptereiniging heeft gehad, krijg je niet alles in één keer schoon. Komen we jaarlijks terug, dan is de keuken steeds schoner.

Je moet kwaliteit leveren en als je dat doet, dan komen de klanten vanzelf. We hebben er in al die jaren echt heel veel klanten bij gekregen en doen nu het hele jaar door 4-5 keukens per week. Het is hartstikke druk. Gemiddeld duurt dieptereinigen van een keuken een dag.”

Efficiënter, sneller en milieuvriendelijker

Met zijn ervaring ziet Rob snel wanneer het werk efficiënter kan. ,,Ik vroeg mensen hoe ze een oven reinigden en hoorde van een man dat hij een dag mee bezig was met krabben. Dat geeft niet alleen krassen, het is ook heel arbeidsintensief. Wij stoken de oven op tot 100 gaden en is de oven heet, dan spuiten we hem in met grill reiniger. Dan zie je het vuil er al uit lopen. Het is nog slechts een kwestie van afsoppen en nalopen. Je bent dan maar een halfuur met de binnenzijde bezig.”

Hetzelfde geldt voor de frituur. ,,Je gooit het water erin en kookt het op tot 180 graden – zo heet mogelijk. Als het gaat borrelen, doe je de reinigingsproducten erbij. Dit herhaal je een keer en in de tussentijd doe je wat anders. De frituur is dan zo geweekt dat de kooldeeltjes loslaten van de bakwand.”

Ook heeft er de afgelopen jaren een grote ontwikkeling in producten plaatsgevonden, waardoor het werk efficiënter, sneller, milieuvriendelijker en minder arbeidsintensief is geworden dan het tien jaar geleden was. Medewerkers zijn hierdoor duurzaam inzetbaar.

Als voorman stuurt hij de ploeg aan en heeft minimaal twee man bij zich. Je kunt van alles weten, maar je moet ook mensen aan kunnen sturen, vooral als je met tien man ergens rondloopt.”

Vooroverleg op locatie

Voor Rob geldt dat hij tegenwoordig vaak ’s ochtends vooroverleg heeft bij een klant en dan ’s middags de klus opstart, of als voorman meewerkt in de dieptereiniging. ,,Cateraars willen vaak een vooroverleg en daarom ga ik voor de reiniging al op locatie
langs om alles met de cateringmanager door te spreken. Dan neem ik door hoe de dag er uit ziet, dat de keuken leeg moet zijn, evenals de koel- en vriescel. Ook wordt de starttijd afgesproken. Het grote voordeel van een vooroverleg is dat de keuken daadwerkelijk
leeg is op de dag van uitvoering.

We zijn aangemeld en de klant weet dat we komen. De afspraken staan goed op papier. Alles ligt vast en daardoor loopt het werk veel soepeler.” Het leuke aan het beroep dieptereiniging vindt Rob de uitdaging. ,,Het werk is zwaar en moet je liggen. Een keuken is soms heel vies en dan is het de uitdaging om hem perfect schoon op te leveren. Zodat als je klaar bent alles glimt en er als nieuw uit ziet. Jaren geleden moesten we acht keukens van de Hogeschool van Amsterdam reinigen. De controleur keek of alles was ontsmet en perfect was schoongemaakt. Ik dacht aan een ruime voldoende, maar we kregen een 10. Het is mooi als je dat van een klant te horen krijgt.”

Terug naar nieuws
Google-Beoordeling
4.6
Gebaseerd op 11 recensies
×
js_loader